چراغ سبز اسرائیل به مذاکره برای تبادل گروگان‌های حماس با زندانیان فلسطینی

حماس می‌گوید تا زمانی که اسرائیل عملیات نظامی خود را در نوار غزه متوقف نکند و شروط این گروه را نپذیرد، برای آزادی گروگان‌ها مذاکره‌ای در میان نخواهد بود

روبی چن، پدر یکی از گروگان‌های اسرائیلی، درحال خواندن بیانیه در تجمع اعتراضی در تل‌آویو، ۱۶ دسامبر ۲۰۲۳- Alberto PIZZOLI/AFP

درحالی‌که رسانه‌های اسرائیلی از مذاکرات دیوید بارنئا، رئیس موساد، با شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست‌وزیر قطر درباره تبادل گروگان‌ها و زندانیان فلسطینی خبر داده‌اند، اسامه حمدان، عضو دفتر سیاسی حماس می‌گوید تا زمانی که اسرائیل عملیات نظامی خود را در نوار غزه متوقف نکند و شروط حماس برای توافق را نپذیرد، برای آزادی گروگان‌هایی که در غزه هستند مذاکره‌ای در میان نخواهد بود.

تایمز اسرائیل با استناد به منابع آگاه نوشت که این مذاکرات «فقط یک شروع» است و گمان می‌رود که روند آن «طولانی، دشوار و پیچیده» باشد.

هم‌زمان، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، که در پی کشته شدن سه گروگان به دست ارتش اسرائیل زیر فشار است، روز شنبه، ۱۶ دسامبر (۲۵ آذر)، در یک نشست خبری در تل‌آویو گفت که دولت او «تلاش نظامی و دیپلماتیک» را برای بازگرداندن همه گروگان ها ادامه خواهد داد.

ساعاتی پیش از آن، خانواده‌های گروگان‌هایی که در حمله ماه اکتبر حماس به دست این گروه اسیر شدند، از کابینه جنگ اسرائیل خواستند تا جنگ را متوقف، و با حماس بر سر آزادی گروگان‌ها توافق کند.

در حمله حماس به اسرائیل ۱۲۰۰ تن کشته شدند. حماس بیش از ۲۰۰ تن را به‌عنوان گروگان با خود برد. تاکنون ده‌ها گروگان در مبادله با زندانیان فلسطینی آزاد شدند. بیش از ۱۰۰ گروگان کماکان در اختیار نیروهای حماس هستند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نتانیاهو با تاکید بر ادامه جنگ در غزه تا «نابودی حماس» گفت علیرغم فشارهای بین‌المللی و آسیب‌هایی که اسرائیل متحمل می‌شود، جنگ باید تا پیروزی ادامه پیدا کند. او با اشاره به این که «نمی‌توان زمان را عقب کشید»، خاطرنشان کرد که «فاصله بین پیروزی و فاجعه یک تار مو است.»

نتانیاهو که برایش پیروزی در جنگ تنها در «ریشه‌کن کردن» حماس معنا دارد، می‌گوید پس از نابودی این گروه مورد حمایت ایران، غزه غیرنظامی خواهد ماند و اجازه نمی‌دهد کنترل نوار غزه از حماس به دست فتح و تشکیلات خودگردان فلسطینی بیافتد، حتی اگر چنین خواسته‌ای آرزوی نزدیک‌ترین متحد اسرائیل، یعنی ایالات متحده آمریکا باشد.

اشاره او به پیشنهاد جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، به محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، است که گفته بود نیروهای امنیتی این تشکیلات پس از جنگ اسرائیل و حماس به عنوان «هسته» حافظ صلح عمل کنند.

با افزایش فشارهای بین‌المللی و داخلی بویژه پس از کشته شدن اشتباهی سه گروگان به دست ارتش اسرائیل، گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که تابوی آتش‌بس برای دولت اسرائیل شکسته شده و احتمالا آتش‌بس دور از انتظار نباشد.

رویترز به نقل از دو منبع امنیتی مصری نوشت که مقام‌های اسرائیلی تمایل بیشتری به آتش‌بس و تبادل گروگان‌ها با زندانیان فلسطینی دارد.

بیشتر از جهان